Apele Uitarii
Apele Uitarii

Apele Uitarii

Apele Uitarii


Mihai Adina Georgiana

Mă numesc… sau mai bine zis, *mă numeam* Maia. Îmi amintesc asta vag, dintr-o bucată de hârtie mototolită găsită în buzunarul unei jachete vechi. Numele acesta, Maia, nu-mi spune mare lucru. În esență, nu mă definește. Poate că la un moment dat, în trecut, avea sens pentru cineva – pentru mine, probabil – dar acum e doar un sunet lipsit de însemnătate. Sunt un vas gol, plutind pe ape tulburi, incapabil să-mi identific rădăcinile sau locul unde mă îndrept.

Accidentul… nu știu multe despre el. Doctorii mi-au spus că a fost violent, că am fost norocoasă să supraviețuiesc. Dar norocoasă e un cuvânt straniu pentru cineva care a pierdut tot. Se spune că amintirile te definesc, că te fac cine ești. Eu sunt un puzzle cu piese lipsă, iar fiecare dimineață îmi oferă aceeași întrebare: cine sunt eu, cu adevărat?

Am fost adusă acasă de un bărbat pe care nu-l recunosc, dar care spune că este soțul meu. Adrian. Îmi vorbește cu o voce blândă, dar simt o distanță între noi, o barieră pe care nici el nu pare să o poată traversa. Ochii lui sunt adesea plini de așteptare, ca și cum ar fi pe punctul de a spune ceva, dar apoi se răzgândește. Uneori mă privește de parcă ar aștepta o confirmare, o scânteie de recunoaștere din partea mea. Niciodată nu vine.

Casa în care trăiesc acum – sau trăiam – este ciudat de impersonală. E goală de obiecte care ar trebui să-mi vorbească despre viața pe care am pierdut-o. Nu sunt albume foto, nu sunt bilețele motivaționale pe frigider sau suveniruri din vacanțe. Pereții sunt albi, camera mea ordonată, cu câteva haine simple și un parfum vechi pe noptieră. Totul arată steril, de parcă ar fi fost șters de viață, la fel ca amintirile mele.

Încerc să-mi reconstruiesc viața, așa cum mi-au spus doctorii. Ieșirile în parc, lectura, conversațiile cu Adrian – toate acestea par activități normale, lucruri pe care oamenii le fac zi de zi. Dar pentru mine, fiecare gest este ca o mască pe care o port, o formă fără substanță. Trăiesc mecanic, într-un ritm lent, ca și cum aș fi prinsă într-o buclă temporală care nu are nici început, nici sfârșit. Totul este doar o încercare. O repetare.

***

Cu timpul, însă, fragmente din trecut încep să iasă la suprafață. La început, sunt ca niște umbre vagi în mintea mea, simple senzații: o teamă inexplicabilă când simt miros de benzină, o strângere de inimă când aud un anume ton de voce. Nimic concret, doar urme de ceva ce odată fusese.

Apoi, încep să apară visele.

Primul vis e simplu: stau într-o cameră întunecată, singură, și aud o ușă scârțâind. Îmi e frig și simt o presiune în piept. Cineva intră, dar nu văd fața acelei persoane. Doar un chip vag, ca o schiță neclară, și o voce șoptită care spune mereu același lucru: “Nu ar fi trebuit să uiți.” Mă trezesc mereu transpirată, cu inima bătând nebunește, dar nu reușesc să înțeleg ce înseamnă asta.

Adrian nu întreabă nimic despre vise. De fapt, Adrian pare să evite orice discuție despre trecutul meu. E aproape ca și cum ar prefera să rămân așa cum sunt – fără memorie, fără întrebări. E o ușurare pentru el, probabil. O femeie fără trecut nu poate cere explicații.

Însă eu nu pot să mă opresc. Treptat, încep să apară mai multe frânturi. Mă văd în locuri pe care nu le recunosc, dar care par familiare: o cafenea cu pereți din cărămidă roșie, un parc în care un copil plânge pe o bancă, iar eu mă uit la el fără să știu ce să fac. Și apoi, chipuri. Chipuri de oameni. Un bărbat cu o cicatrice adâncă pe obraz, o femeie cu ochi verzi care mă privește cu dispreț.

Într-o dimineață, găsesc într-un sertar un teanc de scrisori vechi. Sunt scrise de mâna mea, semnate cu “Maia”. Scrisorile nu sunt de iubire, ci de adio. În fiecare dintre ele, îi spun cuiva că trebuie să plec, că nu mai pot suporta. Numele lor nu sunt menționate, dar tonul este unul de suferință profundă. Fiecare frază este un ecou al durerii pe care nu mi-o amintesc, dar pe care o simt acum, citind.

Pe măsură ce citesc, îmi dau seama că înainte de accident, viața mea era mult mai întunecată decât mi-a spus Adrian. Era plină de trădări și amărăciune. Vorbesc despre oameni care m-au rănit, despre decizii greșite și greșeli care m-au urmărit. Scrisorile sunt o cronologie a unei vieți pe care nu sunt sigură că vreau să o redescopăr.

Cu fiecare scrisoare citită, simt cum golul din mine începe să fie umplut. Dar nu cu pace, ci cu o suferință cruntă. Pare că persoana care am fost, Maia din trecut, era distrusă pe dinăuntru. Pierderea amintirilor fusese poate o binecuvântare. O șansă de a scăpa de acea viață plină de răni.

În același timp, mă simt sfâșiată. Pe de o parte, vreau să închid sertarul, să ascund scrisorile și să trăiesc așa cum sunt acum – liniștită, fără povara unui trecut chinuitor. Dar pe de altă parte, există o forță în mine, o curiozitate morbidă, o sete de adevăr. Dacă am fost Maia, dacă am trăit acea viață, cine sunt acum cu adevărat? Pot să exist fără să cunosc acea parte din mine, oricât de dureroasă ar fi?

Adrian nu știe că am găsit scrisorile. Le-am ascuns înapoi în sertar și am continuat să joc rolul soției docile. Dar în mine, furtuna a început deja. Îmi pun întrebări pe care nu le rostesc cu voce tare: Ce mi-a ascuns el? De ce nu mi-a spus vreodată despre acea Maia care trăise o viață atât de dureroasă?

***

Cu fiecare zi care trece, mă apropii tot mai mult de o decizie. Poate că adevărul este mai amar decât uitarea, dar simt că trebuie să-l cunosc. Nu pot trăi într-o iluzie, oricât de confortabilă ar fi. Sunt Maia, fie că asta înseamnă să trăiesc cu suferință sau nu.

Într-o seară, mă așez lângă Adrian, iar el mă privește cu acei ochi blânzi, plini de acea familiaritate pe care eu nu o simt. Îmi trece mâna prin păr, dar gestul lui nu mai are același efect asupra mea. Tăcerea dintre noi e grea.

— Vreau să știu, îi spun cu o voce care tremură ușor. Vreau să știu cine am fost.

Adrian îngheață. În acea clipă, știu că aș prefera să mintă. Dar adevărul, oricât de crud ar fi, mă așteaptă.

Adrian își retrage încet mâna, iar pe fața lui se citește o expresie pe care n-am mai văzut-o până acum. Este o combinație de teamă și resemnare. Ca și cum, într-un colț al minții lui, a anticipat că acest moment va veni, dar spera totuși că îl putem evita. Își freacă fruntea cu un gest lent, apoi își îndreaptă ochii spre podea, evitându-mă.

— Maia… începe el, dar apoi se oprește, ca și cum nu ar ști de unde să pornească.

Respir adânc, simțind cum tăcerea dintre noi devine aproape insuportabilă. Mă pregătesc să-l preses mai mult, dar el continuă în cele din urmă, cu o voce joasă, spartă de remușcări.

— Înainte de accident… nu erai fericită. Erai… pierdută. Aveai atât de multă durere în tine, atât de multă suferință…

Mă uit la el, încercând să-i citesc expresia, dar cuvintele lui par a fi scoase cu forța. Adrian își duce mâinile la ceafă și oftează. Simt cum o parte din mine vrea să-l oprească, să nu mai audă ce urmează, dar totodată nu pot să mă abțin. Fiecare cuvânt pe care îl rostește e ca o cheie care deschide o altă ușă din mine.

— Ai avut o relație… complicată cu familia ta. A fost ceva care te-a urmărit ani de zile. O ceartă, o trădare. N-ai mai vorbit cu ei de mult timp. Și… ai fost… mă opresc o secundă, căutându-ți cuvintele. Ai fost trădată de cineva… apropiat.

Aceste ultime cuvinte îmi lovesc inima ca un cuțit. Trădată? De cine? Cum? Încep să mă foiesc pe scaun, nervozitatea crescând, dar Adrian continuă, de parcă s-ar fi eliberat de greutatea acelei confesiuni.

— Nu știu toate detaliile, pentru că nu mi-ai spus niciodată. Dar am văzut cât de mult te-a afectat. Te-ai izolat, ai început să te schimbi. Erai distantă… chiar și cu mine.

Tăcerea se lasă din nou între noi. Încerc să procesez tot ce mi-a spus, dar mintea mea nu reușește să umple toate golurile. În interior, e o luptă între dorința de a afla totul și teama de a descoperi lucruri care mă vor rupe și mai mult de viața mea de acum. Adrian mă privește, iar în ochii lui văd vinovăție, regret, poate chiar și teamă.

— De ce nu mi-ai spus nimic până acum? îl întreb, cu o voce aspră, aproape acuzatoare. De ce ai preferat să mă lași să trăiesc în această… ignoranță?

Adrian își mușcă buza inferioară, privindu-mă cu ochi triști.

— Pentru că, într-un fel, ai fost mai fericită. După accident, ai fost… liniștită. Erai o altă versiune a ta, una care nu purta acea povară din trecut. Și am crezut că poate… poate asta era șansa noastră. Să avem o viață nouă, fără acea durere.

Cuvintele lui mă lovesc din plin. Într-un fel, îl înțeleg. Cine n-ar vrea să își protejeze persoana iubită de suferință? Dar asta nu justifică nimic. Nu justifică minciuna, nu justifică faptul că am trăit într-o iluzie. O iluzie plăcută, dar falsă.

— Nu mai vreau să trăiesc așa, Adrian, spun cu o voce mai fermă decât mă simt de fapt. Vreau să aflu adevărul. Totul.

El mă privește lung, respirând adânc, și atunci realizez cât de mult îi va costa și pe el acest drum. În acel moment, nu mai suntem doar eu și durerea mea. Suntem doi oameni prinși în trecutul unei femei pe care niciunul dintre noi nu o mai cunoaște cu adevărat.

— Bine, răspunde el într-un final, cu o voce stinsă. Dar trebuie să fii pregătită. Adevărul nu va fi ușor.

***

Următoarele zile devin un labirint de descoperiri dureroase. Adrian mă duce în locuri pe care nu le recunosc, dar care odată au fost familiare pentru mine. Îmi arată poze, vorbim despre oameni din trecutul meu – un trecut care încet începe să se contureze. Îmi povestește despre familia mea, despre ruperea legăturilor cu ei, despre o soră care m-a trădat într-un fel pe care încă nu-l pot înțelege pe deplin.

Apoi vine cea mai mare lovitură: aflarea adevărului despre un alt bărbat din viața mea, Alex. Adrian îmi spune că el fusese persoana care mă trădase în cel mai crunt mod. Că avusesem o relație cu Alex care sfârșise într-o trădare atât de adâncă, încât aproape m-a distrus.

Șocul mă lovește ca un val rece. Nu îmi amintesc de Alex, dar amintirile încețoșate încep să iasă la suprafață. Imaginea unui bărbat cu o cicatrice pe față – cel din visele mele – devine tot mai clară. Fusese el. Fusese parte din acea durere din trecut.

***

La câteva săptămâni după ce Adrian îmi dezvăluie tot, mă regăsesc singură, stând pe marginea unui lac. Apele sunt calme, reflectând cerul de un albastru palid. Mă uit la propria mea reflecție și mă întreb: cine sunt eu, cu adevărat?

Sunt Maia cea din trecut, femeia plină de cicatrici și durere? Sau sunt Maia cea de acum, femeia care a trăit o iluzie, dar o iluzie mai liniștită?

În tăcerea dintre ape, îmi dau seama că nu pot să le separ. Sunt amândouă. Adevărul despre mine este că, în ciuda tuturor lucrurilor, nu pot fugi de trecut. Îmi voi trăi viața în fața acestui lac, cu amintirile întunecate care mă bântuie și cu noua mea identitate. Împreună, ele mă fac întreagă.

Poate că adevărul este amar. Poate că uitarea ar fi fost mai ușoară. Dar, într-un fel, adevărul, oricât de dureros, este cel care mă eliberează.

Încep să plâng, lacrimi tăcute, dar în acea durere, pentru prima dată, simt și un fel de pace.

Acest text este o operă de creație originală, concepută de Mihai Adina Georgiana. Anumite secțiuni și elemente ale operei au fost dezvoltate cu ajutorul inteligenței artificiale, utilizată ca instrument de asistență în procesul de scriere. Toate drepturile de autor asupra conținutului aparțin autorului original. Orice reproducere, distribuire sau utilizare parțială sau totală a operei, în orice formă, fără permisiunea prealabilă explicită a autorului, este strict interzisă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x